VIRŠKINIMO SISTEMA
Virškinimo traktas užtikrina svarbiausių maistingųjų medžiagų įsisavinimą, kartu veikdamas kaip itin svarbi fizinė apsauga nuo mikroorganizmų ir toksinų. Virškinimo sistema yra ta vieta, kurioje pirmiausiai pastebima organizmo imuninės sistemos reakcija. Čia apinkama iki 70 proc. visų organizmo imuninių ląstelių. Virškinimo traktą sudaro kai kurie labiausiai metaboliškai aktyvūs audiniai. Skrandis, žarnynas, kasa ir blužnis kartu sudaro mažiau nei 6 proc. kūno svorio, tačiau lemia apytiksliai 20 proc. viso organizmo energijos sąnaudų. Žarnyno ląstelės didžiąją maistingųjų medžiagų dalį gauna per žarnyno sieneles ir iš kraujo.
Mėsos, žuvies ir kiaušinių aukštos kokybės baltymai
- Baltymai iš tokių aukštos kokybės šaltinių, kaip mėsa, žuvis ir kiaušiniai, yra lengvai virškinami ir įsisavinami organizmo ląstelių.
- Plonoje žarnoje ląstelės keičiasi apytiksliai kas 3 dienas.
- Apie 50 proc. į organizmą patekusių baltymų sunaudoja virškinamosios sistemos ląstelės.
Žuvų taukai aprūpina nepakeičiamosiomis riebalų rūgštimis
- Nepakeičiamosios reibalų rūgštys, tokios kaip linoleno ir arachidoninė, yra svarbūs ląstelės membranos komponentai, kurių sudėčiai didelės įtakos turi maistas.
- Virškinimo sistemos gleivinė veikia kaip apsauginė sistema, neleidžianti virškinant ir įsisavinant maistingąsias medžiagas į organizmą patekti nepageidautinoms medžiagosm.
- Riebalų rūgštys, ypač omega 3, kurių yra žuvų taukuose, yra pagalbinės ląstelių nešiklių ir priešuždegiminių mediatorių sintezės medžiagos (palyginti su omega 6 riebalų rūgštimis), prisidedančios prie virškinimo sistemos imuninės funkcijos.
Maistinės skaidulos teigiamai veikia virškinimo sistemą,
- Fermentuojamos maistinės skaidulos yra pagrindinis šaltinis trumpųjų grandinių riebalų rūgščių, kurios yra kolonocitų (žarnų paviršinio sluoksnio ląstelių) energijos šaltinis, stimuliuoja kraujotaką, skatina ląstelių dauginimąsi žarnyne ir padeda sumažinti žarnyno turinio pH ir taip sumažinti potencialiai patogeninių bakterijų dauginimąsi.
- Iš cikorijos gaunamus prebiotikus atrankos būdu fermentuoja gerosios bakterijos, todėl gerųjų bakterijų kiekis auga, o potencialiai patogeniškų bakterijų kiekis mažėja. Prebiotikai taip pat gali slopinti ir ekskrementų kvapą.
Neskaldyti grūdai ir ryžiai lengvam virškinimui
- Grūdai ir ryžiai - tai lengvai virškinamų angliavandenių šaltiniai.
- Lengvas virškinimas - tai optimalus maistingųjų medžiagų įsisavinimas užtikrinant gerą bendrą ir virškinimo sistemos būklę.
