Benamiai gyvūnai

Telefono numeris 8 648 81168
Pašto adresas info@auau.lt

Benamiai gyvūnai

 
Valkataujantys gyvūnai mieste – sena ir skaudi problema.
 
 
Gatvėje jie atsiduria labai įvairiai - šunys - pabėga nusiviję katę ar rujojančią kalę, naminės katės - iškrenta pro pravira langą ir pasiklysta atsidūrusios svetimoj aplinkoj, kartais gyvūnus tiesiog išmeta neatsakingi žmonės. Bet kokiu atveju – keturkojai būna išsigandę ir pasimetę. Jie nėra įpratę gyventi be mūsų, žmonių, globos. Todėl anksčiau ar vėliau ima ieškoti prieglobsčio.
 
Ne vienas gyvūnų mylėtojas yra atsidūręs keblioj situacijoj - ką daryti radus pasiklydusį gyvūną??? Matant alkaną, sušalusį ir išsigandusį - sąžinė neleidžia apsisukti ir nueiti. Kita vertus – negalime visų benamių parsivesti namo – greitai tiesiog nebeliks vietos.
 
Kur reikėtų kreiptis pirmiausia, radus arba pametus keturkojį?
 

          Beglobių gyvūnų karantinavimo tarnyba – Gyvūnų namai. Čia yra registruojami visi duomenys apie dingusius, pabėgusius ir rastus gyvūnus. Taip pat čia jie gali būti kurį laiką laikomi, jei neatsiranda šeimininkai, pagal galimybes, ieškoma naujų. Jeigu nerandama – gyvūnai neskausmingai eutanazuojami.

 

          Kinologų bei felinologų draugijos. Jeigu šuo arba katė yra kilmingi, pagal tatuiruotės numerį arba po oda įvestą mikroschemą ir šiose draugijose esančius duomenis bus nesunku surasti gyvūno savininką.

 

         Veterinarijos gydyklos. Čia dažnai pirmiausiai patenka netoliese rasti gyvūnai. Taip pat daugelis savininkų palieka mums duomenis apie pabėgusius augintinius.

 

Prieš apžiūrint, glostant rastą gyvūną pirmiausia reikėtų blaiviai įvertinti situacija – ar gyvūnas mums nepavojingas. Jei tai visiškai mažas šuniukas ar kačiukas – vargu ar jis kąs, bet jei randame suaugusį didelį šunį, kad ir koks nekaltas jis atrodytų, svarbu atsiminti – išsigandęs jis gali gintis ir rodyti agresiją. Todėl prie gyvūno reikėtų prieiti ramiai, švelniai jį kalbinant, negąsdinti jo staigiais judesiais. Pirmiausia reikėtų apžiūrėti, ar gyvūnas neturi antkaklio, su užrašytu adresu ar telefonu, kartais prie ankaklio būna pritvirtinta speciali, savininko koordinatėms užrašyti skirta kapsule. Kilmingi šunys dažniausiai turi tatuiruotę ausies vidinėje pusėje arba kirkšnies srityje – radus tokį numerį savininkas bus nesunkiai surastas pagal šuns duomenis, esančius kinologų klubuose. Kol kas tai dar naujove, tačiau kai kurie šunys bei katės jau turi po oda įvestas mikroschemas. Mikroschemą galima nuskaityti specialiu skaitytuvu kai kuriose veterinarijos gydyklose. Pagal nuskaitytą kodą taip galima tiksliai sužinoti šeimininko duomenis. Ateityje planuojama tokiu būdu suženklinti visus šunis – tada bus daug lengviau rasti pasiklydusio šuns šeimininkus arba neatsakingus augintojus, išmetusius keturkojį į gatvę.
 
Kaip elgtis nusprendus gyvūną laikinai priglausti arba pasilikti?
 
Nereikėtų pamiršti, kad jis gali sirgti, todėl reikalingas karantinas. Ypač, jei namuose yra vaikų arba kitų gyvūnų. Geriausia iš karto kreiptis į veterinarijos gydyklą profilaktinei apžiūrai.
 
Dažniausiai iš lauko paimti šunys ir katės turi daugybę parazitų – blusų, niežinių erkių, žarnyno helmintų, kurie gali būti pavojingi tiek mums, tiek mūsų augintiniams. Taip pat jie gali sirgti grybelinėmis odos ligomis. Net jei gyvūnas kliniškai atrodo visiškai sveikas, reikėtų jį stebėti apie 10 dienų, kadangi daugelis virusinių ligų turi inkubacinį periodą (laikotarpį nuo užsikrėtimo iki pirmųjų klinikinių požymių atsiradimo). Išnaikinus parazitus, dehelmintizavus, gyvūną reikėtų paskiepyti.
 
Pirmomis dienomis reikia leisti gyvūnui apsiprasti su nauja aplinka, per daug jo negąsdinti, nedresuoti, atsargiai supažindinti su kitais žmonėmis bei gyvūnais namuose ir gatvėje.
 
Ypač svarbu yra paaiškinti vaikams, kodėl negalima neglostyti kiekvieno gatvėje rasto kačiuko ar šuniuko, kadangi būtent vaikai yra patys aktyviausi gyvūnų mylėtojai.
 
Ką daryti, kad šuo ar katė nepabėgtų?
 

Šunis reikia dresuoti. 

 

Neišleisti augintinių vienų be priežiūros.

 

Nepaleisti rujojančių kalių.

 

Nepalikti šunų pririštų prie parduotuvės arba mašinoje su praviru langu.

 

Nepalikti atidarytų langų namuose, kur gyvena katės.

 

 
vet. gydytoja Laura Udraitė (www.vetklinika.lt)
Telefonas